Ny utredning öppnar utsikten för att förebygga energifattigdom i Finland 

Utgivningsdatum 29.4.2024 10.26
Pressmeddelande

Den finländska energifattigdomen förebyggs bäst genom att man fortsätter att utveckla det sociala trygghetssystemet, byggnadsbeståndets energieffektivitet samt stöd- och rådgivningstjänsterna, konstaterar Energimyndighetens utredning om energifattigdomens uppkomst. Den finländska energifattigdomen avviker från den europeiska och dess särdrag granskas i den nu publicerade utredningen som Gaia Consulting genomfört. 

Att reagera på energifattigdom är en viktig del av EU:s genomförande av en rättvis grön övergång, där klimatåtgärder, såsom energipolitiska beslut, inte får behandla olika människogrupper orättvist. Med energifattigdom avses oförmåga att klara av nödvändiga uppvärmnings- och elkostnader, och vars grundorsak anses vara låga inkomster, orimligt stor andel energiutgifter av hushållets utgifter samt dålig energieffektivitet i byggnader och apparater.   

EU:s uppdaterade energieffektivitetsdirektiv (EED) kommer att förplikta medlemsländerna att agera för att minska energifattigdomen. I Finland har energifattigdomen inte granskats som ett betydande samhälleligt problem som borde behandlas separat från det sociala trygghetssystemet och andra politiska åtgärder. I Finland minskas risken för energifattigdom genom energieffektivitet i byggnadsbeståndet, ett utvecklat energisystemet samt ett av världens mest avancerade och omfattande sociala trygghetssystem.  

- Gaia Consultings utredning lyfter väl fram Finlands stödstrukturer för att undvika energifattigdom, och utredningen har en nyckelroll i verkställandet av det förnyade energieffektivitetsdirektivet. Situationen i de olika medlemsländerna är väldigt olika när det gäller energifattigdom. Den utredning som nu gjorts beskriver situationen i Finland på ett heltäckande sätt och detta budskap förs också till EU", konstaterar Heikki Väisänen, chef vid Energimyndigheten.   

Boendesättet påverkar risken för energifattigdom  

Ur det sociala trygghetssystemets synvinkel har energifattigdomen inte separerats till en egen klass av fattigdom eller låga inkomster, och enligt Gaia Consultings utredning vore det inte heller förnuftigt att göra detta i framtiden.  

Det är exceptionellt svårt att utreda det exakta antalet energifattiga finländare på grund av fenomenets mångfald och avsaknaden av tillräckligt omfattande datakällor. I utredningen lyckades man dock identifiera områden och människogrupper som mest sannolikt är utsatta för energifattigdom.  

- Energifattigdom kan identifieras med vissa särdrag som skiljer fenomenet från allmän fattigdom eller andra undergrupper av fattigdom, såsom läkemedelsfattigdom eller bränslefattigdom. Till skillnad från fattigdom i allmänhet är det mer sannolikt att energifattigdom förekommer till exempel hos personer som bor i ägarbostäder. Utöver ägarmodellen för bostaden har energifattigdom också en stark koppling till andra faktorer i anslutning till boendet, såsom bostadens regionala läge, storlek, ålder och uppvärmningssätt. Till skillnad från andra typer av fattigdom kan energifattigdomen dessutom vara periodisk och framträda periodvis under kalla vintermånader eller under tider med exceptionellt höga marknadspriser på energi", förklarar affärschef Suvi Häkämies vid Gaia Consulting.  

De metoder som används måste fortsätta  

I utredningens slutsatser konstateras att det effektivaste och förnuftigaste sättet att effektivera förebyggandet av energifattigdom i Finland är att fortsätta utveckla den nuvarande stödstrukturen och de politiska åtgärderna och säkerställa att de når målgrupperna som behöver hjälp så effektivt som möjligt. När det gäller det sociala trygghetssystemet skulle detta innebära att utveckla systemet så att det blir så lättanvänt som möjligt för personer som är berättigade till och behöver sociala förmåner.   

Även främjandet av fastighetsbeståndets energieffektivitet bör fortsätta som ett av Finlands centrala mål. Det är bra att rikta rådgivnings- och stödtjänster för energieffektivitet till identifierade riskgrupper för energifattigdom, vilka är äldre och låginkomsttagare som bor i egnahemshus i glesbygden.  

Gaia Consultings utredning beskriver för första gången en samlad stödstruktur och politiska åtgärder i anslutning till energifattigdom, samt granskar hur man borde närma sig energifattigdomen inom ramen för den finländska samhällsstrukturen och den befintliga informationen. Dessutom presenterar utredningen ett kritiskt perspektiv på granskningen av energifattigdomen som ett enhetligt fenomen på EU-nivå, och förklarar varför man vid granskningen av energifattigdomen borde beakta de regionala skillnaderna inom EU bättre än tidigare.   

Energy Poverty in Finland-utredning, Gaia Consulting 

Mer information:  

  • Johanna Kirkinen, specialsakkunnig, Energimyndigheten tfn 029 5050 175 (29.4–13.5) 
  • Heikki Väisänen, chef, Energimyndigheten, tfn 029 5050 120, [email protected] (från 14.5 framåt) 
  • Suvi Häkämies, affärschef, Gaia Consulting Oy, tfn 050 3311 495, [email protected]   
El- och naturgasmarknaden Energieffektivitet Nyhet