Energian alkuperätakuu
Suomessa on toimeenpantu uusiutuvan energian direktiivin (RED II) alkuperätakuita koskevaa sääntelyä ja sen myötä alkuperätakuulakia on uudistettu. Lain energian alkuperätakuista (1050/2021) myötä alkuperätakuita tullaan myöntämään uusiutuvilla energialähteillä ja ydinvoimalla sekä tehokkaalla yhteistuotannolla tuotetulle sähkölle, uusiutuvalle kaasulle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle vedylle, uusiutuvilla energialähteillä tuotetulle lämmölle ja jäähdytykselle sekä hukkalämmölle ja -kylmälle.
Lain energian alkuperätakuista myötä sähkön alkuperätakuurekisteristä vastaa kantaverkonhaltija Fingrid Oyj:n omistama Finextra Oy. Kaasun siirtoverkonhaltija Gasgrid Finland Oy vastaa kaasun ja vedyn alkuperätakuurekisteristä. Energiavirasto toimii lämmityksen ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisterin ylläpitäjänä sekä valvoo alkuperätakuulain noudattamista.
Laki energian alkuperätakuista (1050/2021)
Asetuksella energian alkuperätakuista annetaan lisäksi tarkempia säännöksiä uuden alkuperätakuulain soveltamisesta.
Valtioneuvoston asetus energian alkuperätakuista (1081/2021)
Suomi lähtökohtaisesti tunnustaa Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) toisen valtion uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2018/2001 (jäljempänä RED II) mukaisesti uusiutuvalle energialle, ydinvoimalla tuotetulle sähkölle, hukkalämmölle ja -kylmälle myönnetyt alkuperätakuut. Alkuperätakuiden tunnustamisella tarkoitetaan, että toisen valtion alkuperätakuita voidaan käyttää lain energian alkuperätakuista (1050/2021, jäljempänä alkuperätakuulaki) tarkoittaman varmennusvelvoitteen ja sähkön alkuperän ilmoittamisvelvollisuuden täyttämisessä. Toisen valtion tunnustettuja alkuperätakuita voidaan tuoda alkuperätakuurekisterin ylläpitäjän hallinnoimaan rekisteriin.
Edellä tarkoitettua alkuperätakuuta ei tarvitse kuitenkaan tunnustaa, jos sen täsmällisyydestä, luotettavuudesta tai todenperäisyydestä on perusteltuja epäilyjä. Jos Energiavirasto tai alkuperätakuurekisterin ylläpitäjä katsoo, että tietyn EU- tai ETA-valtion alkuperätakuiden tunnustamisesta tulisi kieltäytyä, sen on ilmoitettava asiasta työ- ja elinkeinoministeriölle, joka päättää tunnustaako Suomi tietyn EU- tai ETA-valtion alkuperätakuita.
Alkuperätakuiden siirto eri EU- ja ETA-valtioiden kansallisten rekisterien välillä tapahtuu AIB:n keskusrekisterin kautta. AIB (Association of Issuing Bodies) on alkuperätakuurekisterien ylläpitäjien yhteistyöjärjestö. Kaikkia AIB:n jäsenvaltioista peräisin olevia alkuperätakuita ei välttämättä kuitenkaan tunnusteta Suomessa (esimerkiksi Sveitsi).
Toimijan, joka haluaa käyttää alkuperätakuulain mukaisen varmennusvelvoitteen täyttämiseen sellaisissa EU- tai ETA-valtioissa myönnettyjä alkuperätakuita, joiden kansalliset rekisterit eivät ole yhteydessä AIB:n keskusrekisteriin tulee varmistua siitä, että alkuperätakuut on myönnetty RED II:n mukaisesti. Lisäksi toimijan tulee ottaa yhteyttä alkuperätakuurekisterin ylläpitäjään tai Energiavirastoon, jolloin Energiavirasto voi varmistua siitä, että alkuperätakuut on myönnetty RED II -direktiivin edellytysten mukaisesti, sekä tarvittaessa käynnistää prosessin sen arvioimiseksi onko kyseessä olevien alkuperätakuiden täsmällisyydestä, luotettavuudesta ja todenperäisyydestä perusteltuja epäilyjä esimerkiksi konsultoimalla kyseessä olevan EU- tai ETA-valtion kansallista alkuperätakuista vastaavaa viranomaista.
Energiavirasto hyväksyy alkuperätakuulain mukaiset arviointilaitokset. Arviointilaitoksen tulee täyttää alkuperätakuulain mukaiset vaatimukset:
1) laitos on laissa energian alkuperätakuista tarkoitetuissa arviointilaitoksen tehtävissä toiminnallisesti ja taloudellisesti riippumaton;
2) laitoksen henkilökunnalla on hyvä tekninen ja ammatillinen koulutus sekä riittävän laaja-alainen kokemus laissa tarkoitettuja arviointilaitoksen tehtäviä varten; sekä
3) laitoksella on käytössä luotettava menetelmä, jonka avulla energian alkuperän vaatimustenmukaisuus varmistetaan, sekä asianmukaiset ohjeet toimintaa ja sen seurantaa varten.
Alkuperätakuulain mukaiseksi arviointilaitokseksi haetaan täyttämällä arviointilaitoksen hyväksymishakemus, johon löytyy linkki alta. Hakemuslomakkeessa hakija antaa tietoja toiminnastaan ja pätevyyksistään. Jos hakija täyttää lain mukaiset arviointilaitosta koskevat vaatimukset, Energiavirasto tekee asiasta hyväksymispäätöksen.
Energiavirasto on hyväksynyt alkuperätakuulain mukaisiksi arviointilaitoksiksi alla olevat organisaatiot. Hyväksymispäätökset ovat toistaiseksi voimassa olevia.
AFRY Finland Oy
DNV Business Assurance Finland Oy Ab
Enemi Oy
- Hyväksymispäätös 239/071002/2022 (pdf)
- Muutospäätös 1922/071002/2022 (pdf)
- Muu päätös 1993/071000/2022 (pdf)
- Muu päätös 2287/071000/2022 (pdf)
- Muu päätös 3351/071000/2023 (pdf)
Inspecta Sertifiointi Oy
Teqniq Wind Oy
Alkuperätakuihin liittyvistä väärinkäytösepäilyistä voi ilmoittaa Oikeuskanslerinviraston ilmoituskanavalla ja Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF:in petosilmoitusjärjestelmässä.
Oikeuskanslerinviraston keskitetty ulkoinen ilmoituskanava
Oikeuskanslerinvirasto toimii keskitettynä ulkoisena ilmoituskanavana, jonne ilmoittajat voivat tehdä ilmoittajansuojelulain (1171/2022) tarkoittamissa tilanteissa ilmoituksen väärinkäytöksestä. Ilmoituksen voi tehdä kirjallisesti tai suullisesti. Oikeuskanslerinvirasto siirtää ilmoituksen toimivaltaisille viranomaisille, joka tutkii ilmoituksen.
Tarkemmat ohjeet ilmoituksen tekemisestä löytyvät Oikeuskanslerinviraston sivuilta.
Petosepäilyn ilmoittaminen Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF:lle
Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF tutkii ilmoituksia, jotka koskevat petoksia ja muita vakavia väärinkäytöksiä, jotka koskevat EU:n julkisia varoja, EU:n toimielimiä ja muiden virastojen työntekijöitä.
OLAF:iin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja millä tahansa Euroopan unionin 24 virallisesta kielestä. Ilmoitus voidaan tehdä OLAF:in petosilmoitusjärjestelmässä verkossa tai kirjeitse.
Tarkemmat ohjeet ilmoituksen tekemisestä löytyvät OLAF:in sivuilta.
OLAF:in ohjeet petosepäilyn ilmoittamisesta
Tarvittaessa voit olla yhteydessä lisätietoja varten osoitteeseen [email protected].
Ota meihin yhteyttä mieluiten sähköpostilla: [email protected]
Asiantuntijoiden suorat yhteystiedot löytyvät henkilö- ja tehtävähausta hakusanalla alkuperätakuu.