Sähkön alkuperätakuu
Sähköä voidaan markkinoida uusiutuvalla energialla tuotettuna sähkönä vain, jos sille on myönnetty alkuperätakuu. Sähkön alkuperätakuujärjestelmän tavoitteena on edistää sähkönkäyttäjien mahdollisuutta valita uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä ja varmentaa uusiutuvien energialähteiden käytöstä ilmoitettujen tietojen oikeellisuus. Sähkön alkuperätakuita myönnetään uusiutuvista energialähteistä tuotetulle sähkölle.
Uusiutuvia energialähteitä ovat:
- tuulivoima
- aurinkovoima
- vesivoima
- biomassa
- ilmalämpöenergia
- geo- ja hydroterminen energia
- valtamerienergia
- kaatopaikka-, jätevedenpuhdistamo- ja biokaasut
Kuluttajilla on mahdollisuus saada tietoja myytävän sähkön alkuperästä Energiaviraston ylläpitämästä sähkön hintavertailupalvelusta sahkonhinta.fi. Sivustolla on saatavilla myyjäkohtaisesti sähkön alkuperäjakauma. Kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotetut sähkötuotteet on merkitty palvelussa vihreällä lehdellä.
Sähkön alkuperätakuurekisteristä vastaa Suomessa Fingridin omistama Finextra Oy. Energiaviraston tehtävä on lain noudattamisen valvonta.
Sähkönmyyjän tulee aina varmentaa sähkön alkuperä, jos sähköä markkinoidaan uusiutuvista energialähteistä tuotettuna. Alkuperätakuujärjestelmä on ainoa menetelmä, jolla varmennus voidaan suorittaa. Sähkön alkuperä on varmennettava alkuperätakuilla myös silloin, jos sähköntuottaja ilmoittaa muussa liiketoiminnassaan käyttämänsä sähkön olevan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua, tai jos sähkönkäyttäjä antaa markkinoinnissaan tietoja käyttämästään uusiutuvista energialähteistä peräisin olevasta sähköstä.
Alkuperätakuu myönnetään sähköntuotantolaitoksessa tuotetulle uusiutuvalle sähkölle, ja sähkön tuottaja voi myydä alkuperätakuun eteenpäin sähkönmyyjälle tai -kuluttajalle. Sähköntuottajalle alkuperätakuiden hankkiminen on vapaaehtoista. Sähköntuottaja voi myydä alkuperätakuun myös erillään tuottamansa sähkön fyysisestä myynnistä. Alkuperätakuilla voidaan käydä kauppaa myös EU- ja ETA-maiden välillä.
Sähkönmyyjän on ilmoitettava viipymättä rekisterinpitäjälle alkuperätakuun käyttämisestä myydyn sähkön alkuperän varmentamiseen. Rekisterinpitäjän on peruutettava alkuperätakuu heti saatuaan tiedon takuun käyttämisestä. Rekisterinpitäjä mitätöi alkuperätakuun, jos sitä ei ole käytetty 12 kuukauden kuluessa vastaavan sähköenergia viimeisestä tuotantopäivästä.
Sähkönmyyjät ovat velvoitettuja ilmoittamaan asiakkailleen vuosittain edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän kokonaisjakauman. Jakauma on ilmoitettava sähkölaskuissa ja myynninedistämisaineistossa sekä pidettävä sähkönkäyttäjien saatavilla. Ilmoitus pitää tehdä vähintään seuraavalla tarkkuudella:
- fossiiliset energialähteet ja turve
- uusiutuvat energialähteet
- ydinvoima
Samalla sähkönmyyjän on ilmoitettava myymänsä sähkön tuotannosta aiheutuneet CO2-päästöt ja ydinjätteen määrä. Kokonaisjakauman lisäksi kuluttajille voidaan ilmoittaa heidän ostamansa tuotteen alkuperäjakauma.
Alkuperältään varmentamattoman uusiutuvilla tuotetun ja alkuperältään tuntemattoman sähkön jakauma ilmoitetaan Energiaviraston julkaiseman jäännösjakauman avulla. Muista kuin uusiutuvista energialähteistä tuotetun sähkön alkuperä voidaan ilmoittaa jäännösjakauman lisäksi myös tosiasiallisen tuotantotapansa mukaisesti. Muun kuin uusiutuvan sähkön tuotantotapa voidaan todistaa omalla tuotannolla, luotettavalla sopimuksella tai sertifikaatilla.
Energiavirasto on laatinut ohjeistuksen sähkönmyyjille koskien myydyn sähkön alkuperän ilmoittamisvelvollisuutta. Ohjeistuksella pyritään avaamaan laissa sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta sähkönmyyjille asetetun ilmoittamisvelvollisuuden sisältöä.
Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta (pdf)
Jäännösjakauma kertoo Suomessa käytetyn varmentamattoman sähkön tuotantojakauman. Sähkönmyyjien tulee käyttää jäännösjakamaa alkuperän pohjaksi alkuperältään tuntemattomalle sähkölle sekä varmentamattomalle uusiutuvalle sähkölle.
Energiavirasto laskee ja julkaisee Suomen kansallisen jäännösjakauman vuosittain 30.6. mennessä. Sähkönmyyjä, -tuottaja ja –käyttäjä on velvollinen käyttämään viimeisintä jäännösjakaumaa viimeistään kahden kuukauden kuluttua sen julkaisemisesta. Kyseinen lakisääteinen velvoite tarkoittaa vuodelta 2019, että sähkönmyyjä, -tuottaja ja –käyttäjä on velvollinen käyttämään viimeisintä jäännösjakaumaa viimeistään 25.8.2020 lähtien.
Jäännösjakaumassa sähkön tuotanto jaetaan seuraaviin tuotantomuotoihin: fossiiliset energialähteet ja turve, uusiutuvat energialähteet ja ydinvoima. Jäännösjakauma sisältää myös tiedot jäännösjakauman mukaisen sähkön tuotannon hiilidioksidipäästöistä ja käytetyn ydinpolttoaineen määrästä tuotettua kilowattituntia kohden.
Jäännösjakauman laskennan pohjana on Suomessa (pl. Ahvenanmaa) tuotetun sähkön tuotantojakauma, josta vähennetään alkuperältään varmennettu uusiutuvilla energialähteillä tuotettu sähkö. Jäännösjakauman laskennassa otetaan huomioon sähkön nettotuonti Venäjältä Venäjän sähkön tuotantojakauman mukaisesti. Varmentamattoman tuotannon ja varmentamattoman kulutuksen erotus tasataan eurooppalaista jäännösjakaumaan käyttäen.
Vuoden 2018 Suomen jäännösjakauma sisälsi 8,49 prosenttia uusiutuvista energialähteistä tuotettua sähköä, 46,07 prosenttia ydinvoimalla tuotettua sähköä ja 45,44 prosenttia fossiilisilla energialähteillä tuotettua sähköä. Jäännösjakauman mukaisen sähkön tuotannon keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat 289,67 g/kWh ja käytetyn ydinpolttoaineen määrä 1,25 mg/kWh
Jäännösjakauma 2018 (pdf)
Jäännösjakauma 2017 (pdf)
Jäännösjakauma 2016 (pdf)
Jäännösjakauma 2015 (pdf)
Jos sähkön tuottaja haluaa liittää voimalaitoksensa sähkön alkuperätakuujärjestelmään, hänen tulee
- Todentaa voimalaitoksen tuotantotapa ja sen käyttämät energialähteet.
- Hakea rekisterinpitäjältä (Finextra Oy) voimalaitoksen liittämistä järjestelmään.
Voimalaitoksen todentaminen
Arviointilaitoksen tehtävänä on todentaa voimalaitokset, ennen kuin voimalaitoksen tuottamalle sähkölle voidaan myöntää alkuperätakuita. Arviointilaitos todentaa voimalaitoksen tuotantotavan ja sen käyttämät energialähteet. Arviointilaitoksen suorittama voimalaitoksen todentaminen on voimassa viisi vuotta todentamistodistuksen antamisesta lukien, mutta se voidaan tehdä myös lyhemmäksi ajaksi.
Tällä hetkellä hyväksyttyjä arviointilaitoksia ovat
- DNV GL Business Assurance Finland Oy Ab
- Enemi Oy
- Inspecta Sertifiointi Oy
- Teqniq Wind Oy
- AFRY Finland Oy
Arviointilaitoksen todentamiseen rinnastetaan seuraavat todentamiset ja päätökset, jotka ovat voimassa sähkön alkuperätakuujärjestelmässä viisi vuotta todentamistodistuksen tai hyväksymispäätöksen antamisesta lukien:
- Eurooppalaisessa energian alkuperätodistusjärjestelmässä (European Energy Certificate System, EECS) suoritettu todentaminen
- Uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain (1396/2010) 15 §:n perusteella tehty hyväksymispäätös
Voimalaitoksen liittäminen alkuperätakuujärjestelmään
Voimalaitoksen haltijan on haettava järjestelmään liittämistä Finextra Oy:ltä ennen kuin alkuperätakuiden myöntäminen voidaan aloittaa. Hakemukseen on liitettävä alkuperäinen todentamistodistus liitteineen. Alkuperätakuujärjestelmään liittyminen edellyttää myös palvelusopimuksen tekemistä Finextran kanssa.
Finextra Oy
Energiavirasto hyväksyy sähkön alkuperätakuulain mukaiset arviointilaitokset. Arviointilaitoksen tulee täyttää lain mukaiset vaatimukset:
1) laitos on toiminnallisesti ja taloudellisesti riippumaton sellaisista tahoista, joilla on asiassa välitön tai välillinen etu,
2) laitoksen henkilökunnalla on hyvä tekninen ja ammatillinen koulutus sekä riittävän laaja-alainen kokemus toimintaan perehdyttävissä tehtävissä, sekä
3) laitoksella on luotettavaksi arvioitu ja valvottu menetelmä, jonka avulla sähkön alkuperän vaatimustenmukaisuus varmistetaan, sekä asianmukaiset ohjeet toimintaa ja sen seurantaa varten.
Hakeudu arviointilaitokseksi
Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta (pdf)
Jäännösjakauman laskenta
Suomen sähkön alkuperätakuita koskeva järjestelmä luotiin vuonna 2004 voimaantulleella lailla sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta (1129/2003), jota muutettiin 1.7.2013 voimaan tulleella lain muutoksella (445/2013). Uusi alkuperätakuulaki pohjautuu Euroopan Unionin uusiutuvista energialähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annettuun RES-direktiiviin (2009/28/EY). RES-direktiivissä edellytetään kaikilta jäsenvaltioilta sähkön alkuperätakuujärjestelmän olemassaoloa.
Energiavirasto on antanut määräyksen määräajoista, joita on noudatettava kohdistettaessa käytettyjä alkuperätakuita tietylle kalenterivuodelle sekä ilmoitettaessa Energiavirastolle kohdistamista koskevia tietoja.
Energiaviraston määräys määräajoista (pdf)
Alkuperätakuiden myöntäminen jätteistä tuotetulle sähkölle (pdf)
Laki sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta
Valtioneuvoston asetus sähkön alkuperän varmentamisesta
Ota meihin yhteyttä mieluiten sähköpostilla: [email protected]